Flera miljarder år gammalt vatten porlar fram i gruva

Arkivbild.

En oväntat upptäckt gjordes nyligen i en kanadensisk gruva. Nästan två miljarder år gammalt källvatten porlade fram i ett gruvhål. En geolog har provsmakat vattnet.

Källvattnet klassas redan som världens äldsta vattenreservoar. Vattnet har varit helt isolerat i mellan 1,5 till 2,64 miljarder år. Och det är inga vattendroppar på några stenar - flera liter i minuter flyter fram från källan, som innehåller spår av forntida liv.

Barbara Sherwood Lollar, som lett den geologiska undersökningen, beskriver vattnet som mycket salt och bittert, vilket vittnar om dess långa isolering tre kilometer under markytan.

– När människor föreställer sig det här vattnet antar de att det måste vara en liten mängd vatten som är inneslutet i berget. Men det bubblar faktiskt. Det flödar i en hastighet av flera liter per minut – vattenvolymen är mycket större än någon förväntat sig, säger Barbara Sherwood Lollar.

Geologer fann sedan spår av förhistoriskt liv i vattnet. Sulfat som påträffades i vattnet gjorde det möjligt för dem att "se ett fingeravtryck som indikerar närvaron av liv". Mikroberna som producerat den här typen av fingeravtryck gjorde det under en mycket lång tidsskala, enligt geologerna. Således "har organismer funnits i dessa vätskor på en geologisk tidsskala."

Mikroberna överlevde utan ljus tack vare substrat producerade genom strålning. "Sulfatet i detta gamla vatten är inte det moderna sulfatet i strömmande ytvatten. Det vi upptäckte är att sulfat, liksom vätgas, faktiskt produceras på plats genom reaktion mellan vatten och sten”, förklarar Long Li biträdande professor vid institutionen för geovetenskaper University of Alberta. Reaktionen mellan vätskan och berget sker därför kontinuerligt och kommer att ske så länge som vattnet förblir i kontakt med berget.  

Forskningen är publicerad i tidskriften Nature.