Tennpriset rusar – drivet av allt fler användningsområden

Foto: Wikimedia Commons

Utbudsstörningar tyder på att tennmarknaden kommer att vara tajt fram till slutet av året. Särskilt då efterfrågan på tenn, en metall som används för lödning, i allt högre grad drivs av marknaderna för solceller och artificiell intelligens (halvledare).

Organisationen International Tin Association beskriver tenn som en bortglömd metall, men den har också drabbats av stora leveransstörningar det senaste året. Under första halvåret fraktade Indonesien hälften så mycket raffinerat tenn jämfört med 2023, framför allt på grund av utfärdande av exporttillstånd försenats. Dessutom har Burma, huvudleverantören av tennmalm till Kina, ställt av sin största tenngruva under mer än ett år.

Dessa omständigheter har drivit upp tennpriset. Analytiker på Fitch Solutions har nu reviderat upp sina prognoser och räknar nu med att tenn kommer att handlas för 30 000 dollar per ton i år, istället för 28 000 enligt den tidigare prognosen. Prognoserna gör tenn till årets bäst presterande noterade metall. Och prisökningen kan fortsätta. Fitch spår att tennpriset kommer att nå år 45 000 dollar per ton 2033 på en marknad som 2028 kan präglas av underutbud.

Priserna hålls uppe av växande efterfrågan då tenn används vid lödningen av elektroniska komponenter, oavsett om det är i datorer, mobiltelefoner eller elbilar. Dess användning har mer än tredubblats på fem år för tillverkning av solpaneler, enligt International Tin Association.

Metallen finns i svetsar, men också i de band som tillsammans med koppar håller ihop solceller. Då tenn också är en viktig ingrediens i halvledare, drivs efterfrågan också av uppsvinget för artificiell intelligens.