Trots sanktioner ökar Rysslands diamantexport

Arkivbild.

Rysslands lukrativa diamantexport till Indien ökade med 22 procent första halvåret i år. Enligt källor exporteras diamanterna sedan vidare till bland annat USA, där importkontrollerna är mindre strikta än i andra västerländska länder.

Ryska diamanter är föremål för sanktioner i EU och USA bland annat till följd av invasionen av Ukraina.

Trots den ökade importen föll den ryska diamantjätten Alrosas intäkter under första halvåret i år, jämfört med i fjol, pressat av låga priser.

Även import av ryska diamanter från tredjeland omfattas av sanktioner. Det berör framför allt de diamanter som transiterar genom Indien, ett land där mer än 85 till 90 av ädelstenarna poleras. Men det har inte avskräckt indiska köpare från att handla med ryska diamanter, då de kan dra nytta av låga priser. Indiska diamantsäljare kan fortfarande kränga sina dyrgripar i länder som Kina, Kambodja och Vietnam, men G7-länderna representerar trots allt två tredjedelar av diamantmarknaden.

Vissa exportörer har inte heller gett upp hoppet om att sälja sina diamanter på den marknaden.

– De drar nytta av kontroller som inte är lika stränga överallt, förklarar en branschexpert för nyhetskanalen RFI.  USA har till exempel mindre strikta kontroller och ”det är bra eftersom Nordamerika är den ledande marknaden för diamanter”.

Ryska Alrosa är inte den enda diamantjätten som lidit skada på grund av konsumenternas minskade aptit på diamanter. Debswana, ett joint venture mellan De Beers och botswanska staten, såg sin försäljning minska med nästan 50 procent under första halvåret. Flera gruvbolag har också skjutit upp eller ställt in auktioner som planerats för hösten då de föredrar att hålla uppe priserna snarare än att sälja större volymer till låga priser.