First Quantum investerar 3,5 miljarder dollar i kopparprojekt i Argentina

Taca Taca är en koppar-guld-molybdenporfyrfyndighet uppdelad i flera separata koncessioner och prospekteringstillstånd. Arkivbild.

First Quantum investerar 3,5 miljarder dollar i kopparprojekt i Argentina

Världen skriker efter koppar, sägs det, och snart sätts spaden i marken för ett stort koppargruvprojekt i Argentina. Fyndigheten har 9,6 miljoner ton koppar som indikerade resurser och 3,4 miljoner ton som antagna resurser, vilket skulle kunna generera exportintäkter på 2 miljarder dollar årligen.

Kanadensiska First Quantum Minerals och regeringsföreträdare från Argentina tillkännagav nyheten nyligen på gruvkonferensen Argentina Mining 2024.

Det så kallade Taca Taca-projektet väntas gå lös på många miljarder dollar för First Quantum och dess dotterbolag, men sägs också kunna skapa många direkta och indirekta jobb i provinsen Salta.

– Detta är ett av de viktigaste projekten som kan förändra den produktiva matrisen i provinsen och det skulle generera export till ett värde av 2 miljarder dollar årligen, vilket skulle göra gruvdrift till den huvudsakliga ekonomiska aktiviteten i provinsen, sade guvernör Gustavo Sáenz tidigare i år.

Ett avtal håller nu på att upprättas mellan gruvbolag och myndigheter. Enligt det ska argentinska motsvarighet till SGU tillhandahålla vetenskapligt och tekniskt stöd för att utvärdera projektets miljömässiga och sociala påverkan och delta i inspektions- och övervakningsaktiviteter.

Taca Taca är en koppar-guld-molybdenporfyrfyndighet uppdelad i flera separata koncessioner och prospekteringstillstånd.