Kinas törst efter guld driver upp priset

Anders Wiklund/TT: Guld handlades på fredagen för en ny rekordnivå. Arkivbild.
Lisa Arfwidson/SvD/TT: Claes Hemberg, oberoende ekonom. Arkivbild.

Ett "troy ounce" guld, 31,1 gram, handlades för 2 178,95 dollar på fredagen – en ny rekordnivå för den eviga tillgången.

Guldpriset har en tendens att gynnas av ett osäkert omvärldsläge, som under den globala finanskrisen 2007–2010 och under början av pandemin 2020, förklarar Hemberg.

Tittar man på vad som har hänt historiskt så går guldpriset upp när det är oroligt. Frågan är om vi har oroliga eller lugnare år framför oss? Jag tror att vi har lugnare år framför oss. Jag förväntar mig inget större virusutbrott eller inflationsoro.

Alternativ till räntor

Den senaste tidens uppgång ser snarare ut att ha sin förklaring i att världens centralbanker bedöms vara på väg att sänka sina styrräntor, något som minskar intresset för att placera sina pengar i räntepapper, fortsätter han.

Räntorna har nått sin topp, då letar investerare efter andra sätt att spara sina pengar. Där är guld ett av de alternativen, säger Hemberg som även tror att kapital kommer att flyttas från räntepapper till aktiebörsen.

Vill ha guld

Utländska medier som brittiska Financial Times har förklarat den senaste ruschen med att kinesiska investerare och privatpersoner har börjat köpa guld i stor utsträckning.

Det är kinesiska pengar som har tryckt upp guldpriset. Det beror på att kineserna är skeptiska till sin egen fastighetsmarknad och aktiebörs, eftersom de inte litar på att det kinesiska ledarskiktet kan leverera tillräckligt hög tillväxt under de kommande åren, säger Hemberg.