Bryssel redo att stoppa rysk gas via Ukraina – Europa säkrar nya leveransvägar

Med detta steg tar EU ytterligare ett kliv bort från sitt tidigare beroende av rysk energi och närmar sig en framtid där förnybara energikällor och diversifierade leveransvägar spelar en allt viktigare roll. Foto: Naftogaz

Europeiska kommissionen har återigen betonat att transit av rysk gas genom Ukraina till Europa inte längre behövs. EU har under flera månader förberett sig för ett eventuellt stopp och funnit alternativa leveransvägar för att minska sitt beroende av rysk energi.

Den nuvarande avtalet om rysk gastransit genom Ukraina till Europa, som förmedlas av de statliga företagen Gazprom och Naftogaz, löper ut den 31 december 2024.

Slutet för rysk gastransit via Ukraina

Trots att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina för mer än två år sedan har avtalet fortfarande efterlevts, till stor del på grund av påtryckningar från Europas grannländer, särskilt Ungern och Österrike, som fortsatt att ta emot stora mängder gas från Ryssland.

EU:s energikommissionär Kadri Simson gjorde i ett uttalande i Bryssel klart att unionen nu är redo att leva utan det återstående ryska gasflödet som levereras via Ukraina.

– Vi har under flera månader förberett oss för att klara oss utan den ryska gasen och har funnit nya leveransvägar, förklarade Simson. Hon tillade att EU:s medlemsländer inte längre behöver förlänga handelsvägarna med Gazprom och att det inte finns något behov av att hitta nya lösningar för att fortsätta gastransporter från Ryssland.

Alternativa leveransvägar säkrar Europas gasförsörjning

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har EU:s beroende av rysk gas varit en avgörande fråga. Efter att Ryssland stoppade gasleveranser till flera europeiska länder 2022, har EU snabbt börjat söka efter alternativa energikällor. Länder som tidigare förlitade sig tungt på rysk gas, som Tyskland och Italien, har diversifierat sina energileverantörer och säkrat nya avtal med andra leverantörer, särskilt i Mellanöstern och USA.

Flera europeiska stater har också satsat på att öka importen av flytande naturgas (LNG) och har investerat i infrastruktur för att ta emot och distribuera denna energikälla. Terminaler för LNG har byggts och utvidgats i flera hamnar runt om i Europa, vilket har gett kontinenten en större flexibilitet i sin gasförsörjning.

– Med dessa åtgärder har vi minskat vårt beroende av rysk gas och stärkt vår energisäkerhet, sade Simson.

Gazproms inflytande minskar

Medan vissa länder, som Ungern och Österrike, fortfarande tar emot betydande mängder gas från Ryssland, har Gazproms inflytande över den europeiska gasmarknaden minskat kraftigt de senaste två åren. Flera europeiska företag som tidigare varit beroende av ryska leveranser fick sina gasförsändelser avbrutna redan 2022, medan andra har haft möjlighet att förbereda sig för ett slut på avtalet med Gazprom.

– Medlemsstater och företag som fortsatt att ta emot rysk gas har haft två extra år att anpassa sig, jämfört med dem som redan drabbades av stoppade leveranser 2022, förklarade Simson när hon presenterade EU:s senaste rapport om energiläget.

Gasmarknadens omvandling i Europa

Den europeiska gasmarknaden har genomgått en omfattande omvandling sedan invasionen av Ukraina, och de geopolitiska förändringarna har tvingat EU att minska sitt beroende av rysk energi. Förutom att öka importen av LNG har flera medlemsländer påskyndat sina satsningar på förnybar energi för att minska sitt behov av fossila bränslen.

Utbyggnaden av vindkraft och solenergi, tillsammans med ökad satsning på vätgasproduktion, är centrala delar i EU

strategi för att nå sina klimatmål och minska beroendet av fossila energikällor. Genom att diversifiera sina energikällor stärker EU både sin energisäkerhet och sin förmåga att hantera framtida energikrisar.

Ett steg mot en fossilfri framtid

EU:s beslut att avstå från förlängda avtal med Gazprom och fasa ut den ryska gasen markerar ett viktigt steg i omställningen till en mer hållbar energiframtid. Med stöd av investeringar i ny energiinfrastruktur och förnybara energikällor är EU fast besluten att minska sitt beroende av fossila bränslen och bygga ett mer resilient energisystem.

Simson betonade också att den pågående energikrisen inte bara har visat på sårbarheterna i Europas tidigare energisystem, utan också gett en möjlighet att påskynda omställningen till en grönare och mer hållbar ekonomi.

– EU är nu bättre förberett än någonsin att möta framtidens energibehov utan rysk gas, avslutade hon.

Källa: Handelsblatt /Merkur