Gruvprojekt väcker hopp om framtid i finska Ranua

Suhankos stenbrott för industribehov. Foto: Suhanko Arctic Platinum Oy.
Suhankos stenbrott för industribehov. Foto: Suhanko Arctic Platinum Oy.

I finska Lappland, strax utanför Ranua, har planerna på en av Europas största malmgruvor väckt både förhoppningar och försiktig optimism. Det brittiskägda gruvbolaget Suhanko Arctic Platinum har under hösten färdigställt en ny väg till det planerade gruvområdet i Suhanko. Trots att något slutgiltigt investeringsbeslut ännu inte fattats, är förberedelserna i full gång.

– Beslut om investering planeras till mitten av nästa år, säger Garry Hemming, chefsgeolog hos CD Capital Asset Management, som äger gruvprojektet.

Projektledaren Juha Rissanen uppger att de under våren arbetar med ekonomiska beräkningar, vilka ska ligga till grund för beslut om eventuell gruvstart. Förutsatt att de visar god lönsamhet kan ägarna fatta beslut redan till sommaren.

Höga förväntningar i Ranua – men befolkningstappet kvarstår

I den lilla kommunen Ranua märks ett tydligt engagemang kring projektet. Flera kommunpolitiker uttrycker hopp om att gruvan kan bidra till ökad sysselsättning och stärkt lokalekonomi.

– Vi hoppas verkligen att detta skulle få positiva effekter på kommunens ekonomi, näringsliv och framtidstro, säger kommunstyrelsens ordförande Mirva Salmela.

Även om många ser gruvan som en möjlighet att bromsa den negativa befolkningsutvecklingen, är ingen övertygad om att trenden helt kan vändas.

– Visst ser det ut som att folkmängden fortsätter minska, även om vi får gruvan. Men det skulle inte vara lika kraftigt som tidigare, menar Salmela.

Hon lyfter även svårigheten att få bygglov och lån till bostäder på orter där befolkningen minskar. En eventuell gruvetablering kan förändra förutsättningarna och skapa ett behov av nya bostäder.

Jobb lockar unga – men produktionen dröjer

Vid en informationsträff i Ranua deltog också flera unga vuxna med hopp om framtida jobb. En av dem är Jere Sarajärvi, som har utbildning inom gruvteknik och för närvarande arbetar inom träindustrin i Uleåborg.

– Jag är särskilt intresserad av att köra maskiner, som hjullastare och grävmaskiner. Jag skulle gärna flytta tillbaka till Ranua om det fanns jobb här, säger han.

Sarajärvi har vuxit upp i området och tycker om livet där – därför står en flytt tillbaka högt på önskelistan.

Trots förberedelser och lokal entusiasm återstår flera formella steg innan gruvverksamheten kan komma igång. Bolaget väntar fortfarande på miljö- och vattenrättsliga tillstånd, samt beslut från både regionförvaltningsverket och den finska säkerhets- och kemikalieverket Tukes. En känslig fråga är hanteringen av processvatten, där bolaget planerar att leda vattnet via en underjordisk ledning till Kemijoki – omkring fem mil från gruvområdet.

– Vi hoppas på beslut om miljötillstånd och ledningsrätt under början av nästa år, säger Juha Rissanen.

Om tillstånden beviljas och inga rättsprocesser stoppar projektet, kan byggstart ske efter investeringsbeslutet nästa sommar. Den faktiska produktionen skulle i så fall kunna inledas mot slutet av 2027.

– Vi måste dock noga väga eventuella överklaganden innan vi tar nästa steg, konstaterar Rissanen.

Källa: Yle Uutiset