Redan på bronsåldern, för 3000 år sedan, började järn tillverkas i Sverige. Järnfynd har anträffats som är så gamla, men har de tillverkats i Sverige? En sammanställning av drygt 1400 kol 14-datergingar gjord av forskare vid Uppsala universitet, flera länsmuseer, och Jernkontoret ger stöd åt en sådan tolkning.
De tidigaste dateringarna, 1000 f.Kr, ligger runt Mälardalen. Andreas Hennius är arkeolog vid Upplandsmuseet och har lett kartläggningen.
– Inom ramen för det genomförda projektet har vi samlat in och analyserat de dateringar som finns tillgängliga och har nu den bästa och mest kompletta databasen över den tidiga järnframställningen i Sverige. Nu återstår det roliga med att ställa nya forskningsfrågor till materialet, säger Andreas Hennius i ett pressmeddelande.
Gert Magnusson, ordförande för Jernkontorets bergshistoriska utskottets expertkommitté, konstaterar att de äldsta fynden av järnframställning i Sverige (i Mälardalen, Västergötland och Skåne), ligger nästan uteslutande på bronsålderns verkstadsplatser.
– Ett sådant fyndsammanhang kan antyda att kunskapen om att göra järn har utvecklats bland bronsålderns metallhantverkare. När järnframställningen tydligt framträder i historiens ljus ser man ett komplett tekniksystem med dynamik att utvecklas vidare till den moderna järn- och stålframställningen, säger Gert Magnusson.