Kina hotar att strypa exporten av kritiska metaller som sällsynta jordartsmetaller, vilket hotar att skaka om det globala utbudet av nyckelmaterial som används inom alltifrån elfordon till vapen. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
Som en del av sina ”vedergällningsåtgärder” mot president Donald Trumps så kallade ömsesidiga tullar på importerade kinesiska varor, meddelade Peking att de kommer att skärpa kontrollerna av exporten av sju olika sällsynta jordartsmetaller.
Beskedet utlöste stora uppgångar för företag som hanterar sådana material, exempelvis China Rare Earth Holdings som rusade med 10 procent på Hong Kong-börsen. Australiensiska Lynas Rare Earths klättrad5,1 procent.
Kina står för nästan 70 procent av världens produktion av sällsynta jordartsmetaller, enligt US Geological Survey.
Peking har redan tidigare rullat ut liknande exportbegränsningar för andra kritiska mineraler, såsom gallium, germanium, grafit och antimon.
De senaste exportkontrollerna innebär inget generellt exportförbud, men att alla leveranser utomlands kommer att bli föremål för mer omfattande granskning av vem som köper vad och varför.
När liknande kontroller införts tidigare har exporten rasat till närapå noll, då exportörerna först måste certifieras och den processen drar som regel ut på tiden.
På listan över sällsynta jordartsmetaller som omfattas av de nya begränsningarna återfinns samarium, gadolinium, terbium, dysprosium, lutetium, skandium och yttrium. Dock inte två av de vanligaste - neodym och praseodym – vilket är anmärkningsvärt. De sistnämnda används i kraftfulla magneter, som är en av de vanligaste applikationerna för sällsynta jordartsmetaller.
Orsaken till att de inte finns upptagna på listan kan enligt experter att de är ”mer lättillgängliga utanför Kina, vilket kan göra alla kontroller mindre effektiva”.