SGU provborrar i Skåne i jakten på platser för att laga koldioxid

Borrigg på plats i Skåre i Skåne. Foto: Thomas Andolfsson/SGU
Borrigg på plats i Skåre i Skåne. Foto: Thomas Andolfsson/SGU

Nu provborrar Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i Skåre i Skåne och till sommaren börjar de maringeologiska undersökningarna. Det är några av årets fältarbeten inom det regeringsuppdrag som syftar till att identifiera lämpliga platser att lagra koldioxid i Sverige.

Regeringens uppdrag till SGU handlar om att utreda förutsättningarna för permanent lagring av koldioxid i svensk berggrund under havsbotten. 

Vid tidigare bedömningar har två havsområden i Sverige pekats ut som potentiellt möjliga för koldioxidlagring – i havet utanför sydvästra Skåne och i sydöstra Östersjön utanför Gotland. Här finns den typ av djupt liggande och porösa sandstenslager, så kallade reservoarer, i vilka koldioxid skulle kunna lagras. I år inleds de avslutande undersökningarna och i höst ska all insamlad information bearbetas och analyseras. 

På borrplatsen i Skåre är arbetet i full gång.

– Som alltid tar det lite tid att få ordning på allt, men nu flyter kärnborrningarna på bra. Vi är redan nere på över 300 meter och målet är att komma ner till 1600 meter, säger Thomas Andolfsson, statsgeolog och ansvarig för kärnborrningarna i Skåne, i ett pressmeddelande. 

Kärnborrningarna görs  i samarbete med LTH vid Lunds universitet. Borrkärnorna är en väsentlig del för bedömning av lagringsmöjligheterna, framhåller SGU. Eftersom borrningar till havs är både dyrt och komplicerat utför SGU dem på land, på platser där potentiella sandstenslager ligger så djupt som möjligt. I projektet har SGU tidigare gjort två kärnborrningar: på södra Gotland och en i Lilla Beddinge, öster om Trelleborg. Varje borrhål tar cirka två månader att färdigställa.

– För att kunna identifiera och bedöma möjliga reservoarer behöver vi förstå de geologiska förutsättningarna på en detaljerad nivå. Vi har kommit långt i det förberedande arbetet med att bedöma om det finns lämpliga geologiska reservoarer för koldioxidlagring i de två undersökningsområdena, och vi är i full gång med att analysera och tolka data. Än så länge är det för tidigt att säga om vi kan peka ut lämpliga platser eller om det krävs fler undersökningar, säger Sofie Lindström, statsgeolog och projektledare för regeringsuppdraget.