Orano diversifierar sig till Uzbekistan

Orano hämtar nu sin råvara från fyndigheter i Kanada (55 procent) och Kazakstan (45 procent) sedan de mist sin försörjning från Niger efter en militärkupp i landet. Arkivbild.
Orano hämtar nu sin råvara från fyndigheter i Kanada (55 procent) och Kazakstan (45 procent) sedan de mist sin försörjning från Niger efter en militärkupp i landet. Arkivbild.

Urangruvjätten Orano, som förser Frankrikes många kärnkraftverk med kärnbränsle, har slutit ett produktionsavtal med Uzbekistan. Avtalet ska göra det möjligt för företaget att diversifiera sin produktion till det centralasiatiska landet. Det behövs mer än väl, skriver sajten Challenges, eftersom Orano måste ”kompensera för förlusten av sina gruvor i Niger”. 

Efter en militärkupp i det västafrikanska landet har Orano fallit i onåd hos den nya regimen och lämnat Niger och sin omfattande verksamhet inom både brytning och raffinering av uran där. 

I samband med att den uzbekiska presidenten Shavkat Mirziyoyevs avlade ett statsbesök i Paris nyligen passade Orano på att underteckna ett avtal med den lokala uranproducenten Navoiyuran. Inom ramen för ett nybildat joint venture kommer Orano att exploatera en ny fyndighet i Uzbekistan, som dock bara kommer att stå för 10 procent av Oranos totala produktion. 

Sedan bortfallet av produktionen i Niger hämtar Orano sitt uran från fyndigheter i Kanada (55 procent) och Kazakstan (45 procent).

I januari i år undertecknade koncernen också ett investeringsavtal värt 1,6 miljarder dollar med det mongoliska företaget Mon-Atom kring utvinning av två uranfyndigheter i Mongoliet. 

Mongoliet väntas på sikt bli en stor leverantör av kärnbränsle till Orano, betydligt större än Uzbekistan, men inte förrän 2029. I Uzbekistan förväntas produktionen starta tidigast 2031.