SGU detaljavgränsar riksintresse för olivin

Olivinrik bergart (dunit) i Kittelfjäll. Foto: Linda Wickström, SGU
Olivinrik bergart (dunit) i Kittelfjäll. Foto: Linda Wickström, SGU

SGU har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Detaljavgränsningen syftar till att underlätta bedömningarna om hur olika typer av markanvändning kan hindra eller försvåra eventuell framtida utvinning av olivinfyndigheten.

Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.

I dag importeras merparten av det olivin vi använder från Norge, som är en av de världsledande producenterna av detta industrimineral. Olivin används framför allt inom järnframställning.

– En reservfyndighet av olivin i Sverige är av stor betydelse för samhällets försörjningsberedskap i händelse av stoppad import. Kittelfjäll bedöms var den kända fyndighet i Sverige som har de bästa förutsättningarna för att kunna möta det inhemska behovet av olivin, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU, i ett pressmeddelande. 

Detaljavgränsningen syftar till att underlätta bedömningarna om hur olika typer av markanvändning kan hindra eller försvåra eventuell framtida utvinning av olivinfyndigheten.

– Det finns i dag inga planer på brytning av fyndigheten, utan det handlar om att säkra ett eventuellt framtida behov, säger Gunnar Rauseus, statsgeolog vid SGU.

Riksintressen för värdefulla ämnen eller material ska betraktas som ett markanspråk och det är först vid beslut om förändrad markanvändning som avvägningar mellan oförenliga riksintressen måste göras. Det kan därför finnas överlappande riksintressen.