Kan gruvor binda koldioxid? Ny svensk-finsk forskning inleds i Outokumpu

Gruvtornet i Hautalampi. Den beräknade volymen för gruvfyllnaden här i Hautalampi uppgår till cirka 200 000 kubikmeter. Detta skulle möjliggöra lagring av betydande mängder koldioxid i gruvan, vilket i sin tur kan bidra till att nå lokala klimatmål. Projektet kan även bli en förebild inom industrin när det gäller att binda växthusgaser i byggnadsstrukturer. Foto: FinnCobalt

Teknologiska forskningscentralen VTT inleder ett projekt i finska Outokumpu för att undersöka hur koldioxid kan bindas i gruvor. Outokumpu industriområde har tecknat ett samarbetsavtal med VTT som en del av ett regionalt omställningsprojekt finansierat av Norra Karelens landskapsförbund. Syftet är att ta reda på hur koldioxid kan lagras i hårdnande gruvfyllnadsmaterial, som används som stödmaterial i underjordiska gruvor.

Normalt består gruvfyllnadsmaterial av anrikningssand, vatten och ett bindemedel, oftast cement. Genom att integrera koldioxid i processen kan behovet av cement minska, vilket både gynnar miljön och potentiellt förbättrar cementens egenskaper.

Enligt Outokumpu industriområde kan ett av de potentiella testobjekten bli den planerade Hautalampi-gruvan, som utvecklas av FinnCobalt.

Stort lagringsutrymme för koldioxid - studien klar sommaren 2025

Forskningen och expertutvärderingen kring koldioxidbindning i gruvor förväntas vara klar sommaren 2025. Resultaten kan ge nya möjligheter för hållbara lösningar inom gruvnäringen och minska dess klimatpåverkan.

Källa: Yle-uutiset