Gruvnäringen i Norden sammanstrålar på Grand Hotel

Aitik-gruvan. Foto: Erika Ingvalds/SGU

Nästa vecka äger konferensen Future Mine & Mineral rum på Grand Hotel i Stockholm. Konferensen, som arrangerats sedan 2011, samlar representanter från Norden med anknytning till mineralprospektering och gruvdrift - företag, branschorganisationer, politiker, tillsynsmyndigheter samt experter bland annat. Representanter från EU-kommissionen, ambassader och icke-statliga organisationer deltar också i konferensen.

Under det två dagar långa mötet ligger tonvikten på utsikterna för den nordiska gruvsektorn, med särskilt fokus på prospektering, lagstiftning, finansiering och gruvutveckling.

Som expertmyndigheter finns Nordens geologiska myndigheter representerade. Inledningstalare är SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

­– Klimatförändringarna i kombination med den allvarliga geopolitiska situation vi ser i vår nära omvärld har tydliggjort behovet av att säkra vår råvaruförsörjning och skapa stabila värdekedjor. Det är bara problem vi kan lösa om vi samarbetar i Norden, inom EU och globalt. Future Mine & Mineral är en viktig plattform där olika aktörer kan mötas för ett kunskapsutbyte om hur vi bäst tar oss an en av vår tids största utmaningar, säger Anneli Wirtén.

Bland de medverkande på programmet finns bland andra Ebba Busch, Sveriges energi- och näringsminister, Madalina Ivanica, biträdande enhetschef på EU-kommissionen med ansvar för bland annat råvarufrågor, och Jason LaTorre, Kanadas ambassadör i Sverige.