Keliber leder vägen för Europas första litiumprojekt från egen råvara

Bilden visar platsen för Kelibers framtida litiumfabrik i Karleby. Foto: Sibanye-Stillwater

Keliber, ett gruvföretag, är på väg att färdigställa sin största investering – en kemisk fabrik för litiumproduktion i finländska staden Karleby. Fabriken, som är en del av ett gigantiskt projekt värt 650 miljoner euro, markerar starten för Europas första litiumproduktion från egen råvara.

Fabrikens invigning firades nyligen och installationen av utrustningen är redan i full gång.

Produktionen av batterikvalitet litium beräknas starta sommaren 2025, inledningsvis inte med egen råvara. Keliber söker för närvarande efter leverantörer av råmaterial från Australien och Nord- och Sydamerika. Planen är att använda importerad råvara under de första nio månaderna. Produktionen kommer sedan att baseras på malmen från Kaustby gruva, som förväntas vara färdigbyggd i början av 2026.

Import i början

Det övergripande budgeten för projektet har ökat med 70 miljoner euro sedan förra hösten, främst för förbättringar i avloppsvattenreningen vid Kaustby anrikning och i Karlebys kemiska fabrik.

VD Hannu Hautala säger att de framgångsrikt har rekryterat kvalificerade medarbetare från Finland. Företaget har inte gjort någon omfattande rekrytering utomlands, förutom en försäljningschef. De flesta anställda har rekryterats från ett område inom cirka 300 kilometer från Karleby och Kaustby.

Staten delägare

Keliber, vars huvudägare är det sydafrikanska guld- och platinföretaget Sibanye-Stillwater, har en 20-procentig ägarandel som ägs av den finska staten genom Suomen Malmijalostus.

Gruvan vid Syväjärvi i Kaustby planeras att vara i drift under de första fyra åren, följt av Rapasaari gruva som har tillräckliga malmreserver för ytterligare åtta år. Det finns dock tre överklaganden rörande miljötillståndet för Rapasaari gruva som för närvarande behandlas.

Keliber sysselsätter för närvarande 74 personer och planerar att rekrytera totalt 230 anställda, samt ytterligare cirka 100 personer för gruvdrift och transporter genom underleverantörer.

Källor: Keliber/ Yle Uutiset