Ministerbesök krattar manegen för svenska gruvföretag i Colombia och Peru

Ministermöte om gruvdrift och ekonomi med ledningen av Perus centralbank.
Ministermöte om gruvdrift och ekonomi med ledningen av Perus centralbank.

Business Sweden, som ägs till hälften av staten och till hälften av näringslivet, arrangerade i början av året en företagsdelegation till Colombia och Peru i samband med ett officiellt besök av svenska utrikesministern till båda länderna.

Text: Simon Matthis 

Huvudfokus för både delegation och ministerns bilaterala agenda var hållbarhet och affärsmöjligheter inom gruvsektor. Med på resan följde 30 delegater från 15 svenska företag inom energi- och gruvsektorn, samt personal från UD.

Det har varit ett hektiskt program, berättar Jesper Bernhardsson, till vardags tillförordnad landschef för Chile, Peru och Argentina för Business Sweden och den som arrangerade företagsdelegationen. Seminarier och ministermöten, varvat med gruvbesök och resor till två länders huvudstäder skulle avverkas på kort tid. Jag når Jesper Bernhardsson på Teams när delegationen kommit till Perus huvudstad Lima, som är resans andra anhalt. 

– Alla har kommit med, det har inte varit några problem, säger Jesper som just ätit frukost med utrikesministern Maria Malmer Stenergard.

Deltog på resan gjorde representanter från följande företag: ABB, AFRY, Ericsson, Ecogain, Epiroc, Midsummer, NIR, Quant Service, Sandvik, Scania och Wallenberg Investments.

Fr.v. Adriana Aurazo, vice president Southern Peaks Mining, Pamela Antonioli, Hub de Innovación Minera, Henrik Hallgren, programdirektör för NIR, Tove Hägglund, Ecogain, samt
Marcelo Santillana Salas, vd för Compañia Minera Poderosa

Strategiska partner

Att utrikesministern skulle följa med var uppgjort sedan tidigare, som en del av ett strategiskt program.  Men många andra aktiviteter har fått ordnas med kort varsel. 

Jesper Berhardsson betonar att Sveriges utrikesförvaltning, genom ambassader och Business Swedens har flyttat fram positionerna i båda länderna som nu ses som ”strategiska partner”, med pågående projekt inom såväl energi- som gruvsektor. Något det varit anmärkningsvärt tyst om i Sverige. 

”Flera av dessa projekt är utformade i samarbete med aktörer från svenskt bistånd och tar sikte inte enbart på att stärka kommersiella relationer inom gruvsektor, utan även på att bidra med social, ekologisk och ekonomisk utveckling”, skriver Jesper i ett mejl.

Enligt Jesper är utrikesministerns besök ett ”tecken på att vi vill stärka våra band” med dessa länder. 

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard på ”gruvtoppmötet” mellan Peru och Sverige. 

Krattar manegen 

Kan man säga att ministerbesöket krattar manegen för svenska för svenska företag att ta hem stora kontrakt? 

– Nja. Svenska bolag har väldigt gått rykte sedan långt tillbaka, Epiroc och Scania sedan mer än 70 år [Epiroc bildades som en avknoppning av Atlas Copco, red.anm.). Så legitimitet finns redan.  Men att visa att Sverige står bakom dessa företag är förstås viktigt, resonerar han. 

Enligt Jesper har svenska företag sina främsta styrkor (det de är uppskattade för i Latinamerika) inom säkerhet, hållbarhet, effektivitet och långsiktighet.  

Colombia och Peru är båda länder med betydande gruvindustrier. Där tror Business Sweden att svenska företag kan bidra med innovativa och hållbara lösningar. Jesper framhåller också att båda länderna har ”uppvisat engagemang för att förbättra miljöstandarder och främja hållbar utveckling”, vilket passar väl in med många svenska företags profil.

Jesper Bernhardsson, handelskommissionär och landschef för Chile, Peru och Argentina, Business Sweden.

Högnivåmöte

Något gruvbesök var inte aktuellt i Colombia.

 – Det var inte lämpligt med det, säger Jesper.

I Peru däremot stod ett besök i en underjordisk gruva på dagordning, liksom studiebesök i centret för fjärrstyrning av gruvkomplexet Las Bambas, som ligger i Lima.

I Colombia hölls ett så kallat högnivåmöte med företaget Ecopetrol rum för att demonstrera svenska lösningar för dekarbonisering och energieffektivitet. 

På affärsmöten med gruvindustrin i landet fick de svenska delegaterna bekanta sig med Aris Mining, Anglo Gold Ashanti, Auryn Mining, Freeport-McMoran Exploration, Libero Cobre samt Operadora Minera. 

Delegationen träffade också Colombias vice gruvminister. I svenska ambassaden och Sidas regi anordnades möten kring utmaningar och möjligheter för hållbar gruvdrift.

Tomas Wiklund, Sveriges ambassador för Chile and Peru. 

Team Sweden 

I Peru stod ett toppmöte på agendan: “Perú-Sweden Mining Summit” i Lima, med deltagande av vice gruvministern och viktiga offentliga och privata gruvaktörer som Buenaventura, Poderosa, Las Bambas, Southern Peaks Mining och Minsur. 

Målen för företagsdelegationen till Colombia var, förutom att dra nytta av utrikesministerns närvaro för att flytta fram svenska företags positioner, att dels demonstrera intresse ”återupplivandet av storskalig gruvdrift i Colombia”, dels att ”främja svensk innovation inom energieffektivitet och grön omställning”. 

Enligt Jesper Bernhardsson har Colombias nuvarande regering satte större fokus på gruv- och energisektorerna, bland annat genom främjande av utvinning av mineraler för grön omställning, omställning till ”icke-konventionella förnybara energikällor, hållbara lösningar samt utvecklingen av ett statligt ägt gruvbolag som heter Ecominerales”. Jesper tror att detta kan skapa möjligheter för Team Sweden (ett nätverk av myndigheter och företag som ska främja svensk export och investeringar i Sverige),  som en idealisk partner för att dela erfarenheter och bästa praxis inom gruv- och energisektorerna.

Robin Pettersson, chef för internationell handel, Business Sweden.

”Stark inkörsport”

Målsättningen med företagsdelegationen till Peru var att ta rygg på utrikesministerns närvaro för att understryka Sveriges intresse i att leverera tekniska lösningar för stora och medelstora gruvor i Peru. Peru är en stormakt i gruvvärlden med omfattande produktion av koppar, litium och guld. Landet har nyligen tagit fram en färdplan för hållbar gruvdrift fram till 2050.

Färdplanen kan bli ”en stark inkörsport för Team Sweden att dra nytta av Sveriges globala ledarskap inom hållbar gruvdrift och innovativ teknik”, hoppas Jesper. ”Genom att dela bästa praxis inom cirkulär ekonomi, utsläppsminskningar och automation kan Sverige stödja Perus ansträngningar att modernisera sin värdekedja för gruvdrift”.

Jesper har också listat förväntade resultat av Peru-resan. Som en nytändning av ett befintligt samförståndsavtal (MoU) på ministernivå, samt ”främjande av interaktioner på hög nivå med viktiga beslutsfattare och chefer från stora gruvoperatörer i Peru”.

Besök i gruvan Condestable, som är en järnoxid-, koppar- och guldgruva i Peru. 

En enorm potential 

När företagsdelegationen åker hem kan Jesper andas ut, men i april och maj väntar flera gruvmässor i Chile och senare i Peru, där han ska delta.

En märklig omständighet är att Chile har en så utvecklad gruvindustri – med i särklass störst kopparproduktion i världen – medan det betydligt större grannlandet, Argentina, knappt utvinner någon koppar alls. Fyndigheter saknas dock inte.  Den nya regeringen i Argentina, ledd av den färgstarke politikern Javier Milei, har emellertid flaggat för en ny, mer gruvvänlig politik. 

– Det här är något vi ser med stort intresse på från vår ambassad. Det finns en enorm potential i Argentina, men för närvarande ingen nämnvärd produktion, säger Jesper Bernhardsson. 

Kanske går nästa företagsdelegation i Business Swedens regi till Argentina. 

Fr.v. Nelson Trejo, Epiroc; Jenny Engström, Epiroc; Andrés Hernández, NIR;Carlos Osorio, AngloGold Ashanti; Maria Mercedes Vázquez, Aris Mining; Irma Gonzalez, NIR;Katarina Walter, Ecogain; Juan Camilo Nariño, ACM (Colombia Mining Association); Carolina Prieto Herrera, Sandvik;Maurizio Cordova, Auryn Mining; Yazmin Maya, Business Sweden;Tove Hägglund, Ecogain;Henrik Hallgren, NIR; Edwin Castro, Soma Gold Corporation; Thyana Alvarez, Libero Cobre; Felipe Trujillo, Sandvik; Mauricio De Alba, Scania.
Talar f.h.: Juan Camilo Nariño, ACM (Colombia Mining Association); Henrik Hallgren, NIR samt Katarina Walter, Ecogain.