Nytt mysterium på Påskön - 165 miljoner år gamla mineraler gäckar forskare

Påskön eller Rapa Nui är mest känt för sina stenstoder. Foto: Aurbina/Wikimedia Commons

Ett team av forskare har samlat in mineraler (zirkoner) som bedöms vara 165 miljoner år gamla på Rapa Nui, också kallat Påskön i Stilla havet. Detta är betydligt äldre än man hade förväntat sig -  som var 2,5 miljoner år. Mineralerna är alltså äldre än öns vulkaner.
Studien har publicerats i tidskriften AGU Advances.

Själva ön är också bildat genom ett vulkanutbrott, därav dess triangulära form.

2019 reste ett team kubanska geologer till ön för att datera öns vulkaniska ursprung mer exakt, med hjälp av ett mineral som kristalliseras vid kontakt med kyld magma, zirkon, som huvudsakligen består av kiseldioxid. Faktum är att detta mineral fungerar som en tidsmaskin, enligt forskarna, genom att göra det möjligt att bedöma åldern på magmakammare "tack vare den radioaktiva sönderdelningen av uran till bly".

Logiskt nog förväntade sig forskarna att hitta zirkoner från ön som var 2,5 miljoner år gamla, den tidpunkt då de allra första lavaavlagringarna skulle ha bildats. Vissa zirkoner som samlades in var som sagt mycket äldre än väntat - cirka 165 miljoner år.

Ett riktigt mysterium för forskare. Vulkanerna kunde omöjligen ha varit aktiva för 165 miljoner år sedan. Den tektoniska plattan under den geologiska formationen är inte tillräckligt gammal. Kemiska analyser gör dock gällande att mineralerna kommer från samma magma, eftersom de har samma sammansättning som nuvarande vulkaner.

Enligt forskarna skulle dessa mineraler därför komma från aktiviteter som ägt rum i jordens mantel, alltså under den tektonisk plattan och innan vulkanerna bildades.

Men denna teori ställer till flera problem för forskarna. Man antar att Påskön har rest sig ur havet som en mantelplym, som ”stått för överföringen av värme och materia från den djupa manteln till de tektoniska plattornas bas, vilket leder till produktionen av stora volymer magma" enligt forskningsorganisationen CNRS. Mantelplymen skulle då ha varit stationär och de tektoniska plattorna skulle ha rört sig över den och på så sätt skapat nya vulkaner.

Enligt en simulering gjord av geologen Douwe van Hinsbergen från Utrechts universitet i Nederländerna kan Påsköns mantelplym ha existerat för 165 miljoner år sedan. Följaktligen skulle de upptäckta zirkonerna vara resultatet av gammal magma "förd upp till ytan från jordens djup".

Det är dock inte logiskt att mantelplymerna jämt skulle ha varit kvar på samma plats och att zirkonerna inte fördes iväg av manteln och/eller dess strömmar.

Ytterligare analyser behövs därför för att lösa mysteriet med Rapa Nuis 165 miljoner år gamla zirkoner.