Viscaria hittar ”ny, stor zon” av högkvalitativ koppar

Den nya fyndigheten ligger 1200 meter under mark. Arkivbild.

Det Kirunabaserade prospekteringsbolaget Viscaria, tidigare Copperstone, har ”förmodligen hittat en ny stor zon” av högkvalitativ koppar i Viscariaområdet. Fyndigheten ligger 1200 meter under mark.

Viscaria meddelar vidare att en ny mineraliserad zon mellan A- och B-zonen har identifierats cirka 200 meter under befintlig gruvinfrastruktur.

Viscarias längsta borrkärna med kontinuerlig mineralisering – 350m kopparmineraliering – bekräftad av geofysiska mätningar, indikerar en potentiell sammanslagning av A-, B- och ABBA-zonerna på djupet.

– Vi ser en fortsättning på högkvalitativ koppar från alla zoner på djupet och har förmodligen hittat en ny stor zon som, om den bevisas enligt PERC Standard, skulle öppna betydande möjligheter, vilket tyder på att Viscaria är en Tier-1-tillgång, kommenterar Viscarias vd Jörgen Olsson.

Målet för Viscaria är ett återöppande av Viscariagruvan. För det driver man parallellt en lönsamhetsstudie.

Viscaria vill också förverkliga visionen “Grand Viscaria”, vilket omfattar prospektering både inom nuvarande gruvkoncessioner och i de omgivande prospekteringstillstånden. ”Resultaten från denna prospekteringskampanj nära gruvan är extremt spännande och avslöjar en glimt av Viscaria som ett Tier-1-kopparprojekt – även om ytterligare borrning erfordras för att kvantifiera omfattningen av dessa initiala fynd och bevisa haltkontinuitet inom de stora områden som hittills har definierats genom djupborrning”, skriver bolaget.  

De kopparhaltiga resurserna i Viscaria-området uppgår till 93 miljoner ton, med en genomsnittlig kopparhalt på 0,88 procent.