LKAB ansöker om tre strategiska projekt till EU 

LKABs planerade industripark för kritiska mineral i Luleå. Bildkälla: LKAB

LKAB ansöker om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå för sällsynta jordartsmetaller och fosfor samt den stora fyndigheten för sällsynta jordartsmetaller i Kiruna till strategiska projekt enligt den nyligen antagna akten om kritiska råvaror i EU.   

EU:s Critical Raw Material Act (CRMA) syftar till att EU ska öka sin försörjningstrygghet av kritiska mineral genom såväl ökad produktion inom EU, som diversifierade leverantörskedjor.

– Det gäller att vi lyfter blicken. Tillväxten i efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller för elektrifieringen av våra samhällen, med bland annat elmotorer till elbilar gör att råvarorna riskerar att bli en flaskhals för omställningen. Med den ökade geopolitiska oron och faktumet att Kina idag kontrollerar nästan hela värdekedjan innebär det också en väsentlig ekonomisk risk för europeisk industri. Här har LKAB tre realiserbara projekt som alla kan bidra till att öka EU:s självförsörjning av sällsynta jordartsmetaller, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, I ett pressmeddelande.

LKAB vill bredda sin affär genom sin satsning på att utvinna kritiska mineral. Planen är att börja satsningen på utvinning av kritiska mineral i den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att upprätta ett nytt förädlingsverk för apatit. Det andra projektet är den planerade industriparken i Luleå för vidareförädling av apatiten från Gällivare. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetallsoxider, fosforsyra för produktion av mineralgödsel till jordbruket och gips.  

Ambitionen är att före 2030 ha startat produktion av sällsynta jordartsmetallsoxider.

Den strategiska planen inkluderar även att sedan expandera produktionen genom en framtida brytning av den nya fyndigheten i Kiruna. Vid slutet av 2023 uppgick LKAB:s mineraltillgångar av REE-oxider (Rare Earth Oxides) i Per Geijer-fyndigheten till cirka 1,7 miljon ton in situ.

– Vår satsning på att utveckla metoder för att ta vara på dagens gruvavfall från vår befintliga gruva, tillsammans med vår framgångsrika prospektering, inte minst med den nya fyndigheten i Kiruna, ger oss goda möjligheter att bli en central aktör för omställning och ökad råvaruförsörjning i Europa. LKAB bryter redan idag 80 procent av den järnmalm som bryts inom EU och vi leder omställningen av järn- och stålindustrin. Vi hoppas nu även kunna bygga upp en position kring sällsynta jordartsmetaller samt fosfor till jordbrukets mineralgödsel, säger Jan Moström.