Den senaste tiden har varit minst sagt händelserik på gruvfronten. Nya gruvor har fått klartecken och flera mångmiljardkontrakt har offentliggjorts i tät följd - händelser som kommer att påverka gruv- och metallbranschen i landet i decennier framöver.
Först kom beskedet att bolaget Grängesberg Exploration, Grangex, tecknat ett så kallat offtake-avtal för hela den framtida järnmalmsproduktionen från den återöppnade gruvan i Dannemora. Avtalet har ingåtts med brittiska Anglo American och beräknas vara värt 15 miljarder kronor och sträcker sig 11 år framåt i tiden. Grangex beskriver detta som något ”av det största som hänt i svensk gruvhistoria”. Metaller & Gruvor har fått en exklusiv intervju med Christer Lindqvist, Grangex grundare och vd, som i en stort uppslagen artikel i detta nummer bland annat berättar om dubbla förhandlingar med olika intressenter och om miljötillståndsprocessen, som fortfarande pågår.
Anglo American, världens nionde största gruvbolag med gruvor på nästan alla kontinenter, har också gjort en inbrytning i Sverige som leverantör av järnmalm. Bolaget kommer nämligen säkra järnmalmsförsörjningen till uppstickaren H2 Green Steels nya, uppmärksammade stålverk i Boden. En smidig lösning med kort transportsträcka skulle kunna vara att Anglo American skickar sin magnetitmalm från Dannemora direkt till stålverket i Boden, kan man tycka. Så kommer dock inte att ske. Av leveranskontraktet som slutits mellan Anglo American och H2 Green Steel framgår att järnmalmen kommer att skeppas från gruvor i Sydafrika och Brasilien. H2GS har för övrigt också nyligen säkrat sin energiförsörjning till sitt vätgasdrivna stålverk genom ett ramavtal med Fortum värt många miljarder kronor. Anläggningen i Boden kommer att förbruka enorma mängder el, motsvarande 6-7 procent av hela Sveriges elförbrukning. Företaget har dessutom landat guldkantade kontrakt med framtida kunder då ett tyskt företag nyligen åtagit sig att köpa ”grön” stål från H2GS för miljardbelopp.
Så briserade nyheten att Sverige kan få en ny gruva, vilket hör till ovanligheterna. Det är det australiska bolaget Talga som har fått grönt ljus av Mark- och miljödomstolen för att öppna en grafitgruva i Nunasvaara utanför Kiruna. Fortfarande inväntas besked gällande bearbetningskoncession från Bergsstaten.
Trevlig läsning!
Simon Matthis