Koboltprospekteringar bäddar för politisk strid

Lainioälven. Foto: Lantgård/Wikimedia Commons

I Norrbotten har ett område med höga naturvärden, 16 451 hektar av obrukad fjällurskog och orörda våtmarker, nyligen införlivats i ett naturreservat.  I samma område undersöker prospekteringsföretaget Mineral Prospektering i Sverige AB, MPS, ett koboltfynd som enligt tidningen Norran kan vara Sveriges största. Företaget överklagade beslutet att införliva området i Temminki-Markkatieva naturreservat innan det hann nå laga kraft. MPS vill undanta 1956 hektar från området, intill Lainioälven.

– Mitt i detta vildmarkslandskap rinner Lainioälven. Det är ett helt unikt område med enormt höga naturvärden som såvitt jag känner till saknar motsvarighet i Sverige, säger Per-Anders Jonsson, enhetschef på naturskyddsenheten på Länsstyrelsen till Norran.

Speciellt med området är att det berörs av ett flertal riksintressen, bland annat Natura 2000 och renskötsel, och att Naturvårdsverket inte äger marken. Istället har stora skiften lösts in med så kallade intrångsavtal till ett värde på närmare 100 miljoner kronor, enligt Norran.

– Det är ett av de dyraste reservaten vi gjort, säger Per-Anders Jonsson.

Prospekteringsföretaget skulle kunna fortsätta prospektera, även om området blir reservat, men har ändå valt att överklaga. Den brittiska geologen Jim Coppard, som arbetar för MPS, säger till Norran att begränsar hur de kan undersöka området.

Enligt honom har företaget spenderat 60 miljoner kronor på prospektering av koppar och kobolt i området.

– Vi känner att vi hamnade i kläm mellan två myndigheter. SGU har bedrivit en riksintresseutredning för Ahmavuoma i ett års tid och kobolt finns på EU:s lista över kritiska mineraler. Sen kommer länsstyrelsen och beslutar om naturreservat, säger han till Norran.

SGU har i ett remissyttrande avstyrkt reservatsbildningen då de menar att den kan försvåra mineralutvinning.