Kolgruvan Turow i Polen, på gränsen till Tjeckien, har stor betydelse för både energiförsörjning och sysselsättningen i Polen. Men EU och miljöorganisationer vill att gruvan, som drivs som ett öppet dagbrott, stängs på grund av sina stora luftföroreningar och har tagit frågan om gruvans miljötillstånd till domstol. Till deras stora förtret kungjorde dock en domstol i Warszawa nyss att de av processrättsliga skäl inte har kunnat komma fram till något avgörande gällande lagligheten i Turows miljötillstånd.
Den polska regeringen har också gjort klart att de inte vill stänga gruvan på några villkor. Tvärtom vill man förlänga dess livslängd till...2044.
– Vi kommer inte att tillåta att den stängs. Ingen domstol i vare sig Bryssel, Prag eller Berlin ska berätta för oss vad energisäkerhet är, framhöll premiärminister Mateusz Morawiecki vid ett besök i gruvan tidigare i år.
Polen har redan dömts till dryga böter av EU för att inte ha stängt gruvan sedan länge, sammanlagt 68,5 miljoner euro, men har hittills vägrat betala. EU-kommissionen har då tagit till en annan metod för att driva in böterna. Man har räknat av bötesbeloppet från de regionalfonder för 2022 som Polen har rätt till och man överväger nu att dra in en del av stödet till Polen från Fonden för en rättvis omställning, en EU-fond som ironiskt nog bildats just för att stödja omställningen från kol till andra bränslen i de länderna som är mest kolberoende.