Gruvrelaterade konflikter ökar lavinartat

Oyu Tolgoi, Rio Tintos gruvprojekt i Mongoliet är ett exempel på ett projekt som dragits i långbänk. Foto: Wikimedia Commons

En färsk studie från det Toronto-baserade konsultföretaget Charles River Associates (CRA) visar att tvister mellan regeringar och investerare kring mineraltillgångar har ökat lavinartat de senaste 10 åren. 60 procent av alla avgöranden i skiljedomstolar de senaste 50 åren härrör från den senaste decenniet.

Sydamerika och Afrika står för den största ökningen.Sedan 2016 har nästan 80 procent av alla inlämnade ärenden sitt ursprung i dessa två kontinenter och antalet fall i Afrika och Latinamerika har ökat med 167 procent respektive 57 procent sedan 2016.

Analysen omfattade 118 ärenden, varav en tredjedel fortfarande är öppna, mellan investerare och stater, varav 80 procent handläggs av International Centre for Settlement of Investment Disputes, en domstol som sorterar under Världsbanken.

Guld- och koppartillgångar involverade i hälften av alla rättsfall, följt av kol (8 procent).

CRA genomförde en också undersökning bland yrkesverksamma som har att hantera gruvrelaterade rättstvister. 80 procent av respondenterna förväntar sig ökad statlig inblandning och reglering under de kommande 12 månaderna. Föga förvånande förväntar sig flertalet att antalet konflikter kopplade till miljö- och ESG-frågor kommer att öka i betydelse, med andra ord vara källa till fler rättstvister.

Studien noterar också att ESG-tyngdpunkten skiftar mot sociala aspekter, inklusive lokalt samhällsengagemang och fokus på alla intressenter i ett projekt snarare än bara aktieägarna i företaget.

Studien fann också, vilket var oväntat, att det inte är tidigt i gruvprojektfasen som motståndet är som störst. Alla faser i ett gruvprojekt, från prospektering till produktion, är konfliktfylld och risken är lika spridd över projektets hela livslängd.