Alleima-chef ny vd för Erasteel – som avknoppats från Eramet

Foto: Erasteel

Kerstin Konradsson, som tidigare ingått i Alleimas styrelse, har utsetts till ny vd för ståljätten Erasteel, som  nyligen sålts till den belgiska investeringsfonden Syntagma Capital.

Erasteel var tidigare ett dotterbolag till gruvbolaget Eramet och hyser stora planer inom metallåtervinning framöver, uppger sajten L’Usine Nouvelle.

Avyttringen sker som ett led i moderbolagets omprioritering "på sina kärnverksamheter", för att "ägna sig helt åt utveckling av energiomställningens kritiska metaller".

 Eramet bekräftade nyligen avyttringen av en annan filial. Inget belopp har offentliggjorts för transaktionen, men enligt ett pressmeddelande kommer försäljningen av dessa två dotterbolag "kommer att ha en obetydlig inverkan på koncernens nettoskuld i slutet av juni 2023”.

Erasteel genererade nästan 275 miljoner euro i intäkter 2022, främst inom flyg-, fordons- och industrisektorerna. Företaget sysselsätter cirka 850 personer.

Det nyblivna oberoende bolaget ser avknoppningen från Eramet som ett sätt att ”stärka sin ledande position på marknaden för konventionella och pulvermetallurgiska snabbstål”.

Företaget kommer lägga stort fokus på sin återvinningsverksamhet framöver. I ett pressmeddelande anger man att målet är att "bli världens ledande tillverkare av snabbstål tillverkade av 100 procent återvunna material".