Chiles nya statliga litiumbolag tar form

Foto: Wikimedia Commons

Chile siktar på att bli världsledande tillverkare av batterimetallen litium (det sydamerikanska landet är redan god tvåa efter Australien med drygt 30 procent av världens kända litiumreserver). Under ett tv-sänt tal skissade landets president Gabriel Boric upp landets nya ambitiösa litiumstrategi, som också omfattar bildandet av ett nytt statligt ägt litiumbolag.

Tanken är att bättre omfördela vinsterna från gruvsektorn, som är en av grundpelarna i den chilenska ekonomin.

– Det är slut med en gruvsektor bara för ett fåtal, sade presidenten i sitt tal.

Litiumstrategin ska leda till "mer rikedom så att Chile kan finansiera nya skolor, sjukhus, polisstationer, kort sagt ett värdigare liv för alla", fortsatte Gabriel Boric.

Hörnstenen i projektet, skapandet av ett nationellt litiumföretag, vars exakta former återstår att fastställa, kommer att omfatta ”malmens hela produktionscykel". En viktig precisering är att det inte innebär ett förstatligande av befintliga privata företag, utan upprättandet av ett offentligt-privat partnerskap med dessa bolag.

Planen på det statliga litiumbolaget måste dock först godkännas av kongressen (där den sittande regeringen inte har majoritet), via ett lagförslag som ska läggas fram i slutet av 2023.