Råvarubörsen LME inför skranket

Foto: Kreepin Deth/Wikimedia Commons

Råvarubörsen London Metal Exchange stäms i en domstol i London för dess hantering av handeln med nickel under två dagar i mars förra året.  Den 7 och 8 mars i fjol makulerades ett stort antal transaktioner i nickel till ett värde av flera miljarder dollar.

Rättegången är unik i sitt slag då domstolen har att ta ställning till om en operatör av en handelsplattform har rätt att i efterhand ställa in legitima transaktioner. Det var i kölvattnet av kriget i Ukraina, som då nyligen inletts, som nickelpriset rusade från 30 000 dollar till 100 000 dollar på börsen. Börsoperatören tog då det kontroversiella beslutet att avbryta handeln.

Till nyhetskanalen RFI säger en handlare, som fortfarande är upprörd över åtgärden:  

– LME, som ägs av Hong Kong Stock Exchange, skyddade bara en kinesisk nickeljätte genom att bespara den miljarder dollar i förluster. Man stängde marknaden, man ändrade spelreglerna, det är ett oacceptabelt maktmissbruk.

Denna kris på nickelmarknaden utlöste en störtflod av reaktioner, då den brittiska finansiella tillsynsmyndigheten började utreda fallet och flera investerare valde att stämma LME. Två av dem - Elliott Associates och Jane Street Global Trading - åberopar förluster på grund av makulerade transaktioner på 472 miljoner dollar som de kräver tillbaka.

Utfallet av rättegången kommer att vara avgörande för LME:s status i framtiden. Men enligt ekonomiska experter går det inte att komma runt börsen, då det är ”den enda platsen där priset på icke-järnmalmsmetaller görs upp på ett trovärdigt sätt”.