Zinkprisets kräftgång bakom stängningen av Taragruvan

Foto: qbm.ie

Häromdagen meddelade Boliden att man tillfälligt kommer att stänga zinkgruvan Tara på Irland. Nu skriver Reuters i en kolumn att prisraset på zink nu tar ut sitt första offer i form av stängningen av Tara.

På metallbörsen LME stod zinkpriset på 4 896 dollar per ton i mars. Sedan dess har priset mer än halverats och låg på 2 215 dollar per ton i maj.

Taragruvan har för närvarande "ett negativt kassaflöde på grund av en kombination av faktorer inklusive operativa utmaningar, en nedgång i priset på zink, höga energipriser och allmän kostnadsinflation", skrev Boliden som förklaring till att gruvan nu stängs och personal permitteras.

Bolidens vd Gunnar Nyström har till den irländska radiokanalen RTE sagt:

– Zinkmarknaden verkar vara väldigt volatil för tillfället.

Enligt Mining.com är det uttalandet en ”underdrift med tanke på omfattningen av priskollapsen under de senaste 15 månaderna”.

Sajten tror inte att stängningen av Tara, som förra året producerade 103 000 ton zinkkoncentrat, kommer ha någon omedelbar fysisk påverkan på zinkprisets dynamik. Nu varnas i stället för att zinkpriset sjunkit så mycket att det tangerar producenternas smärtgräns, då produktionskostnaden uppskattas till i snitt 2 179 dollar per ton.