Sällsynt fjäril kan sätta p för batterifabrik

Foto: Algirdas/Wikimedia Commons

En liten fjäril riskerar att stjälpa planerna på en batterifabrik i Torsboda utanför Sundsvall. Det handlar om den sällsynta Mnemosynefjärilen.

Nu kommer rådet att antingen flytta fabriken eller så fördröjs projektet av dispenskrav och långa överklagningstider. Det skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Det är kinesiska PTL, en underleverantör till Northvolt, som står bakom projektet. Planen är att börja bygga redan 2024.

Ännu har det dock inte bevisats att den utrotningshotade fjärilen ens finns och trivs i området. Skulle det visa sig vara fallet råder länsstyrelsens miljöjurister att fabriksområdet anpassar sig efter fjärilen. "Annars finns en uppenbar risk för en lång process med dispensansökan och överklaganden", skriver de.

Enligt Örnsköldsviks Allehanda blev mnemosynefjärilen en av huvudpunkterna när PTL:s jurister, Timrå kommun och länsstyrelsen nyligen möttes för att diskutera den kommande miljöprövning av fabriken. Det avgörande beslutet om miljötillstånd kommer att fattas av Mark- och miljödomstolen nästa år.

Det kinesiska bolaget PTL har också hamnat i hetluften av en helt annan anledning, då det avslöjats att det kan finnas kopplingar mellan PTL och slavarbete och folkmord i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Till Sundsvalls Tidning säger kommunalrådet Stefan Dalin (S) säger att frågan om företagets Xinjiangkoppling ska undersökas.