Gravithy - startup med storstilade planer på fossilfritt stål

Ill: Gravithy

En fransk startup, Gravithy, planerar att bygga en anläggning för fossilfritt stål i närheten av Marseille. Kruxet: det behövs cirka 2,2 miljarder euro för att ro projektet i land.

Startupen presenterade nyligen sina planer på en direktjärnreduktionsanläggning med hjälp av vätgas. För att intressera potentiella finansiärer att gå in i projektet argumenterade Gravithy för tillväxtpotentialen på sin marknad, den samlade erfarenheten hos sina industriella partner och lokalt politiskt stöd.

I den planerade, kustnära anläggningen planeras installation av 700 MW elektrolysatorer för att producera vätgas som förreducerar järnmalm. 

Efter en förstudie som blev klar i år har ”den tekniska, ekonomiska och miljömässiga genomförbarheten" av projektet bekräftats, sade företagets vd, José Noldin, enligt sajten L’Usine Nouvelle.

Startupens mål är att producera förreducerad järnmalm till ståltillverkare som vill dekarbonatisera sin stålproduktion tidigast 2027 - och skala upp produktionen till industriell skala 2028. Målet är att producera 2 miljoner ton förreducerad järnmalm per år. Gravithy räknar med att projektet kan ge 500 direkta jobb.