Intresset för att prospektera i Sverige är rekordlågt. Under 2022 lämnades 104 ansökningar om undersökningstillstånd in, vilket kan jämföras med rekordåret 2006 då 500 ansökningar lämnades in.
DI skriver att en orsak till att Sverige anses mindre attraktivt som prospekteringsnation är att landet tappat status i internationella rankingar.
– Sverige har legat väldigt högt tidigare, men nu ligger vi betydligt lägre, säger Helena Kjellson, tillförordnad bergmästare på Bergsstaten till Sveriges Radio.
Vilka rankingar Bergsstaten syftar på framgår inte, men den som oftast hänvisas till är Fraser Institutes årliga rankning av olika jurisdiktioner, där europeiska länder jämställs med olika delstater och provinser i Kanada, USA och Australien. Hur objektiv kanadensiska Fraser Institutes undersökning kan på goda grunder ifrågasättas, då dess uttryckliga syfte är, som de skriver på sin hemsida, att ”förbättra livskvaliteten för kanadensare”.
Andra orsaker till det låga intresset kan vara långa och osäkra tillståndsprocesser. Pandemin antas också ha spelat en roll för minskningen.
Värt att notera att de stora gruvbolagen ökat sina prospekteringsbudgetar de senaste åren. Det handlar då om gruvnära prospektering. Boliden lade till exempel mer än 100 miljoner mer på prospektering 2022 (770 miljoner), jämfört med 2021 (629 miljoner).