Outforskade områden i ny berggrundskarta över Norrbotten

Mafisk granulit och gabbroid norr om Tårrajaur. Bild: SGU

SGU har publicerat en ny berggrundskarta över södra Norrbottens län, från Hornavan i väster till Haparanda i öster, som sägs ha betydelse för svensk gruvnäring.

Området som kartlagts är sedan tidigare förhållandevis outforskat, framhåller SGU som skriver att deras förhoppning är att den nya kartan ska bidra till att främja hållbar utvinning av mineralfyndigheter.

Den nya berggrundskartan som SGU tagit fram är i skala 1:250 000 och har sammanställts av resultat från kartering som myndigheten gjorde mellan 2002 och 2015.  

Den södra delen av Norrbottens län är ett geologiskt sett föga undersökt och prospekterat område. Det ligger mellan två av Sveriges stora malmproducerande regioner, nämligen malmfälten i norra Norrbottens län och Skelleftefältet i Västerbottens län. Berggrunden i området består huvudsakligen av paleoproterozoiska kristallina bergarter (2,5–1,6 miljarder år gamla) tillhörande den fennoskandiska skölden. Underordnat finns bergarter i den yngre sedimentära pålagringen och i den kaledoniska orogenen i områdets västligaste del.