Panama krävs på minst 20 miljarder dollar för gruvstängning  

Den ruffiga staden Colón är provinshuvudstad i provinsen där Cobre Panama ligger. Foto: Simon Matthis

Det rättsliga efterspelet efter stängningen av Cobre Panama, en av världens största koppargruvor, är inte över än. Det kanadensiska bolaget som ägt gruvan, First Quantum, driver två separata skiljedomsförfarande mot Panama avseende gruvan, där de kräver panamanska staten på minst 20 miljarder dollar i kompensation. Det uppger den kanadensiska branschsajten Mining.

Efter massiva folkliga protester, i samband med vilka människor även dog, tvingades Cobre Panama att stänga i fjol. Det var av miljöskäl som gruvan tvingades på knä. Panamanska miljöorganisationer har haft vind i seglen de senaste åren, stimulerade av bland annat en växande opinion som vill satsa på ekoturism, i likhet med grannlandet Costa Rica, och det anses inte förenligt med gruvdrift.

First Quantum Minerals söker nu kompensation av panamanska staten för de lager av kopparmalm blivit liggande i gruvans utskeppningshamn. Med dagens kopparpriser skulle de vara värda mellan 225 miljoner och 340 miljoner dollar. First Quantum sätter också sitt hopp till att en ny regering i Panama ska vilja öppna gruvan igen.

Kopparlagren utgör dessutom en miljörisk om de blir liggande kvar på marken.

Miljöorganisationer är starkt kritiska mot hur frågan har hanterats av regeringen då det enligt dem råder en total brist på insyn i allt som rör gruvan.

Chilenska gruvexperter, som tillfrågats av den franska mediekanalen RFI, sågar hela gruvprojektet som de kallar ”oseriöst”. Enligt dem ska det finnas en avvecklingsplan på plats redan när en koppargruva startar upp, vilket inte verkar vara fallet med Cobre Panama.