LKAB hoppar av samarbete med Talga om grafitutvinning

Vittangi utanför Kiruna. Foto: Talga

LKAB har klivit av samarbetet med Talga och Mitsui Europe. Parterna hade för avsikt att tillsammans utveckla brytningen av grafit i Vittangi. Det uppger Norrbottens-Kuriren.

Australiska Talga och japanska Mitsui undertecknade förra året en avsiktsförklaring med LKAB om grafitutvinning i Vittangi och produktionen av batterianoder i Luleå.

När avsiktsförklaringen löpte ut nyligen har LKAB hoppat av, medan Talga och Mitsui fortsätter att samarbeta.

- Just nu för oss är det här inte prioriterat. Vi har många olika projekt som vi väljer att lägga fokus på. Det är ett jättespännande projekt men inte för oss just nu, säger David Högnelid, marknads- och kommunikationschef affärsområde specialprodukter LKAB, till Norrbotten-Kuriren.

LKAB vill inte svara på om de har tappat förtroende för projektet.

-  Vi har våra projekt som vi väljer att fokusera på för stunden, säger David Högnelid till Norrbottens-Kuriren.

I en uppdatering av den så kallade ”treparts-LOI” (avsiktsförklaringen) skriver Talga i ett pressmeddelande:

”Efter både produktiva och avancerade diskussioner om finansiering på Vittangi-projektnivå kunde parterna i detta skede inte komma fram till en ömsesidigt tillfredsställande överenskommelse och den formella avsiktsförklaringen har nu upphört. Mitsui och Talga fortsätter sina projektutvecklingsdiskussioner under det befintliga bilaterala samförståndsavtalet som finns på plats mellan parterna.

Talga fortsätter att utvärdera befintliga och nya finansierings- och partnerskapsmöjligheter vilka ständigt ökar till följd av den starka globala efterfrågan på gröna batterianoder.”