Statsministern invigde vätgasanläggning för uppvärmning av stål  

Foto: Richard Paulsson

Statsminister Ulf Kristersson invigde igår Ovakos anläggning för fossilfri vätgas för uppvärmning av stål före valsning i Hofors. Ovako menar att anläggningen är den första i sitt slag i världen och att den ”startar ett nytt kapitel i svensk stålhistoria med potential för stora utsläppsminskningar globalt”.

– Sverige leder nu den fossilfria revolutionen inom ståltillverkning. Det Ovako gör här idag är ett viktigt steg, detta är klimatomställning på riktigt, inte bara tomma ord, sa statsminister Ulf Kristersson i sitt invigningstal.

Den fossilfria vätgasen ska användas för att värma stål vid intilliggande valsverk, men även för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar och överskottsvärmen kommer bli till fjärrvärme.

– Idag är ett stolt ögonblick för mig och alla på Ovako. Här visar vi vägen för hur industriell höggradig värme kan göras helt fossilfri. Det är fantastiskt att se besökare från hela världen på plats i Hofors. Nu ser vi fram emot att få dela våra erfarenheter och hjälpa andra aktörer att minska sina utsläpp, sa Marcus Hedblom, President och CEO Ovako Group vid invigningen.

På plats på invigningen var även bland andra Japans ambassadör Masaki Noke och nyckelpersoner från Ovako samarbetspartners.