Missnöjet gror med kinesiska investerare i Kongo-Kinshasa

Mineralrika Kongo-Kinshasa kommer att se över det gruvkontrakt som undertecknades 2008 av ett kinesiskt konsortium och den dåvarande presidenten Joseph Kabila. Avtalet gick ut på att det kinesiska företaget fick kobolt och koppar i utbyte mot att de åtog sig att bygga infrastruktur i Kongo-Kinshasa i södra Afrika. Hittills har omkring 2,7 miljarder dollar betalats ut av den kinesiska parten, mestadels i form av investeringar, enligt The Brussels Times.

Men Kongo-Kinshasas finansinspektion fann nyligen att samarbetsavtalet inneburit "betydande ekonomisk obalans till nackdel för Demokratiska republiken Kongo”.

Myndigheten drar slutsatsen att den kinesiska parten ”gjort 76 miljarder dollar i vinst mot 3 miljarder i infrastruktursatsningar för DRC".

Sino Congolaise des Mines (Sicomines), det kinesiska joint venturet, pekas ut som den skyldiga och de kan komma att blir föremål för kraftiga skattehöjningar, om DR Kongos president Felix Tshisekedi får igenom sina krav. Han kräver nämligen att avtalet med Sicomines omförhandlas och att investeringskravet på kineserna ökar med 20 miljarder dollar.