Tennmarknaden i gungning

Foto: Wikimedia Commons

Den globala tennmarknaden är i gungning sedan en semiautonom region i Burma, som är en storproducent, meddelat att all gruvverksamhet kommer upphöra från och med den 1 augusti i väntan på implementeringen av nya regelverk. Om de militära myndigheter i regionen gör verklighet av sitt hot skulle omkring 10 procent av världens tennkoncentrat försvinna från världsmarknaden enligt International Tin Association (ITA). Sjuttio procent av Burmas tennproduktion kommer från den aktuella regionen.

Burma har sedan 2014 etablerat sig som en stor aktör inom tennsektorn. Lejonparten av tennproduktionen levereras till Kina.

– Det är därför inte förvånande att marknaden reagerade direkt, säger Vincent Donnen, chef för investmentbolaget Rare Metals Company (CDMR) till nyhetsbyrån RFI.

Terminskontrakt för leverans inom tre månader steg med  9 procent på London Metal Exchange (LME) omedelbart efter beskedet.

Tennmarknaden är särskilt volatil på grund av att den är så liten – det handlas bara med lite mer än   300 000 ton per år, enligt uppskattningar från amerikanska USGS.

Den ekonomiska återhämtningen i Kina väntas dessutom spä på efterfrågan.