General Motors investerar 50 miljoner dollar i litiumstartupbolag

Foto: EnergyX

General Motors riskkapitaldivision ska påbörja en finansieringsrunda om 50 miljoner dollar för att stödja EnergyX, ett Texas-baserat startupbolag som sägs utveckla en mer effektiv metod för att utvinna litium från en typ av saltlösningar som gruvindustrin hittills lämnat därhän då man satsat allt krut på avdunstningsdammar och dagbrott för att utvinna litium.

2022 blev EnergyX först med att designa, bygga och driftsätta en pilotanläggning i den så kallade litiumtriangeln i Sydamerika, enligt Reuters.

Företagets LiTAS-teknik ökar litiumåtervinningsgraden till över 90 procent från den nuvarande industristandarden på 30-40 procent, enligt öretaget.

"Efter ett framgångsrikt fem månader långt pilotprogram som bevisar effektiviteten av LiTAS litiumraffinaderiprocess, kommer EnergyX att skala upp dessa system till mer robusta marknadsdemonstrationsanläggningar lokaliserade vid fem regionala testbäddar i Nord- och Sydamerika, följt av fullskalig kommersialisering,” skriver General Motors i ett pressmeddelande.

– EnergyX utvecklar en ny process för direkt litiumextraktion som inte bara är kostnadseffektiv utan också kommer att minska energi-, mark- och vattenanvändningen jämfört med den nuvarande utvinnings- och bearbetningsprocessen för saltlösningsbaserat litium, säger Jeff Morrison, GM:s vice vd för Global Purchasing och Supply Chain i ett medieuttalande.