Förlikning i mutaffär mellan Rio Tinto och amerikanska myndigheter

Foto: Rio Tinto Simandou

Gruvjätten Rio Tinto har gått med på att betala 15 miljoner dollar som en straffavgift för en muthärva som sträcker sig tillbaka till 2011. Det rapporterar Bloomberg.

Rio Tinto har anklagats för att ha betalat mutor till en regeringstjänsteman. Mutorna var kopplade till rättigheterna till en stor järnmalmsfyndighet i den järnmalmsrika Simandou-regionen i den västafrikanska nationen.

Enligt den amerikanska myndigheten Securities and Exchange Commission gick det till så att en konsult som arbetar för Rio Tinto försökte muta en guineansk regeringstjänsteman. Dessutom registrerade gruvbolaget inte sina betalningar till vederbörande på ett korrekt sätt.

Mutmisstankar mot Rio Tinto har tidigare utretts av australiska myndigheter, som inte vidtog några åtgärder, och en brittisk myndighet, som ännu inte rapporterat sina resultat.

Produktionen har ännu inte startat i Simandou, Guinea, där Rio Tinto nu äger en majoritetsandel i två av fyra licenser i ett joint venture med kinesiska Chalco Iron Ore Holdings och den guineanska regeringen. Rio Tinto beskriver Simandou som den "största och rikaste outnyttjade högvärdiga, järnmalmsfyndigheten i världen".