Metallbörsen LME utreds för tjänstefel

Foto: Kreepin Deth/Wikimedia Commons

Storbritanniens finansmarknadstillsynsmyndighet Financial Conduct Authority (FCA) har inlett en utredning av metallbörsen LME i samband med beslutet att stoppa handeln med nickel förra året.

LME avbröt nickelhandlen i mars förra året då priserna rusade över 250 procent inom loppet av bara några timmar och nådde rekordnivån 100 000 dollar per ton. Nickelrallyt orsakades av kriget i Ukraina.

LME har svarat att de kommer att vidta åtgärder för att stärka transparensen på marknaden och att de kommer att ”samarbeta fullt ut i denna process” med myndigheten.

Advokatfirman Kingsley Napley juridiska direktör James Alleyne säger till Reuters: "Att FCA har beslutat att utreda betyder att de anser att det finns omständigheter som tyder på att LME kan ha begått allvarliga tjänstefel En sådan upptäckt skulle säkerligen få betydande kostnads- och anseendekonsekvenser för LME.”

Enligt en granskning som Bank of England gjorde av handelsstoppet tydde det på flera brister kopplade till styrning och riskhantering hos LME:s clearingavdelning, LME Clear.