Jernkontoret välkomnar omarbetat vattendirektivet – med reservationer

Jernkontoret skriver i ett remissvar till EU:s omarbetade vattendirektiv att de välkomnar det - men beklagar att EU-kommissionen inte upp den del som handlar om icke-försämrings-principen.

Principen handlar om man inte får försämra någon vattenförekomst, även om andra vattenförekomster förbättras betydligt mer. Om en verksamhets utsläpp medför att statusen försämras för en enda kvalitetsfaktor eller ämne/parameter är den inte tillåten. Det gäller även om många andra skulle förbättras.

”Utifrån järn- och stålindustrins perspektiv, som just nu arbetar med att ställa om till fossilfri produktion, kan det resultera i en inbromsning av omställningen när det inte finns tydliga möjligheter till undantag från icke-försämrings-principen”, skriver Jernkontoret.

Jernkontoret anser Sverige har goda möjligheter att driva dessa frågor inom EU och lyfta Sveriges unika läge. Med ”unika läge” syftar man bland annat på att Sverige är ett av EU:s sjörikaste länder. Hela 40 procent av EU:s sjöar ska finnas på svenskt territorium.

Vidare tycker Jernkontoret att det är viktigt att gränsvärden för vissa vattenföroreningar som redan är lagstiftade, inte sänks utöver de toxikologiskt/ekotoxikologiskt tolerabla kvalitetsnormer som tagits fram. Det gäller till exempel nickel där kommissionen föreslår en halvering av nuvarande gränsvärde.