De ovanliga metallernas väg runt Kina

Mountain Pass, USA:s enda gruva för sällsynta jordartsmetaller. Foto: Mountain Materials

Som bekant är Kina den ojämförligt största aktören på marknaden för sällsynta jordarbetsmetaller. USA:s enda gruva för dessa eftertraktade metaller, Mountain Pass, och även de skickar dessa metaller till Kina för bearbetning.  Fram till nu – det kan snart bli ändring på det.

Mountain Materials, som driver gruvan och tillhörande bearbetningsanläggning i Kalifornien, har nyligen underteckat ett avtal med den japanska handelskoncernen Sumitomo om att leverera metallerna neodym och praseodym till Japan och helt kringgå Kina, som anses ha en alltför dominerande ställning på den här marknaden.

MP Materials kommer att först skicka metallerna till företag i Vietnam och Filippinerna för ytterligare förädling, innan de skickas till japanska magnettillverkare för användning i slutprodukter.

Den nya leveranskedjan, som ska sjösättas i juli, kan få stor betydelse för USA och dess allierades planer för att minska Kinas nyckelroll i leveranskedjor för kritiska metaller.

Sumitomo räknar med att det amerikanska företaget kommer att leverera 3000 ton neodym och praseodym per år till japanska magnettillverkare, vilket motsvarar cirka 30 procent av deras årliga förbrukning.

Förra året stödde Pentagon MP Materials med 35 miljoner dollar för att hjälpa företaget att anskaffa ytterligare utrustning för att bearbeta sällsynta jordartsmetaller i Kalifornien.

Källa: Mining.com