Chiles nya krav på Lundin Mining för slukhål

Foto: Sernageomin

Chiles miljötillsynsmyndighet har utfärdat nya krav på åtgärder som Lundin Mining måste uppfylla i samband med det stora slukhål som upptäcktes i närheten av gruvbolagets koppargruva Alcaparrosa.

Slukhålet med en diameter på 36 meter som dök upp i slutet av juli förra året nära Lundin Minings gruva, väckte stor internationell uppmärksamhet.

Förutom sex "brådskande och övergående" åtgärder som Lundin ombads genomföra förra året, har miljömyndigheten nu utfärdat fyra nya obligatoriska åtgärder, som syftar till att fastställa orsaken till de lägre vattennivåerna i närliggande akviferer.

"Baserat på ny information från företaget och genom tillsyn från vattenmyndigheten kan vi säga att det har förekommit läckor runt Jocelyn- och Gaby-bergrummen, med ett flöde som skulle ha nått 80 liter per sekund", skriver miljömyndigheten.

"Dessa åtgärder som utkrävs av gruvbolaget måste utföras mellan 10 och 20 dagar och därefter rapporteras till SMA [miljömyndigheten] för motsvarande analys".

Miljömyndighetens tidigare krav på Lundin Mining är att de ska fylla igen slukhålet, täta de intilliggande tunnlarna, ersätta grundvatten, öppna gruvan igen, skydda sysselsättningen och förbättra den sociala miljön.

Alcaparrosa-gruvan är tills vidare stängd och Lundin Mining har hittills lagt ner 10 miljoner dollar på att uppfylla alla krav som ställts på dem.