Stora pensionsavgångar väntar gruvbranschen

Foto: M-RWimo/Wikimedia Commons

Allt äldre gruv- och metallarbetare och stora pensionsavgångar av erfarna medarbetare i kombination med låg rekrytering till branschen utgör ett akut hot mot gruv- och metallindustrin, enligt Deloitte. Företaget betonar i en färsk rapport risken att kritisk kunskap och kompetens går förlorad samtidigt som efter efterfrågan på metaller och mineraler ökar i och med energiomställningen.

Enligt rapporten kommer minst 50 procent av ingenjörerna nå pensionsåldern innan detta decenniums slut.

Rapporten lyfter också fram att många jobb sannolikt kommer att stöpas om i grunden tack vare ny teknik under de kommande tio åren.

"Särskilt användningen av fjärroperationscenter eller "nervcentra" skapar nya roller, såsom nervcenterorganisatörer och datavetare, integrerade masterplanerare och teamprestationsforskare”, skriver Deloitte.

Deloitte förutspår att vissa jobb i framtiden kommer att bygga på en kompetensbaserad modell för att möta förändrade krav och prioriteringar.

"Genom att frikoppla en del arbete från jobbet – antingen genom att dela upp det i projekt eller uppgifter eller bredda det till att fokusera på problem som ska åtgärdas, resultat som ska uppnås eller värderingar som ska skapas – kan människor slippa definieras av sina jobb, ” står vidare i rapporten.