Prospekteringsbudgetarna ökar – men nya fynd lyser med sin frånvaro

Foto: BHP

Enligt en färsk rapport från marknadsanalysföretaget S&P Global Market Intelligence ökade prospekteringsföretagens budgetar avseende koppar med 21 procent till 2,8 miljarder dollar 2022, den högsta nivån sedan 2014.

Prospekteringsföretagen lockas av återhämtningen för kopparpriset, som fördubblats sedan mars 2020. Sannolikt kommer priserna ligga kvar på en hög nivå.

Förra året gick två nya stora koppargruvor i produktion, i Peru och Serbien. Ytterligare en koppargruva tas i drift i år i Chile medan två andra, i Ryssland och Mongoliet, är under uppbyggnad.

S&P Global tror på ett marknadsöverskott de kommande tre åren, men därefter väntar ett stort underutbud på nästan 400 000 ton från 2026, enligt prognosen. S&P noterar att medan prospekteringsbudgetarna sväller från år till år, varav merparten plöjs ner i projekt i Latinamerika, så har dessa inte lett till något nämnvärd ökning av nya kopparfyndigheter.

"Medan kopparreserver och -resurser har ökat med 50 miljoner ton jämfört med vår analys förra året, kommer den största delen av ökningen från tillgångar som upptäcktes på 1990-talet", skriver S&P Global i sin analys.