Prospektering tyder på kraftigt ökad mineralisering i Garpenberg

Foto: Boliden

Boliden lyfter i sin uppdaterade kartläggning ”Mineraltillgångar och mineralreserver 2022” fram upptäckten av en ny mineralisering i Garpenberg om 5,5 miljoner ton antagen mineraltillgång. –  Fortsatta framgångar i Garpenberg innebär ännu bättre förutsättningar att långsiktigt utveckla gruvverksamheten. Den nya fyndigheten ligger inom Garpenbergs gruvområde på 1 000 meters djup och nära befintlig infrastruktur vilket naturligtvis innebär ännu bättre nyheter, säger Stefan Romedahl, direktör affärsområde Gruvor, i ett pressmeddelande.

Den nya mineraliseringen i Garpenberg kallas Stationen. Där och på andra platser i gruvan fortsätter prospekeringar.  ”Betydande tonnage har konverterats från mineraltillgång till mineralreserv vilket leder till en ökning av mineralreserven med 15,6 miljoner ton”, skriver Boliden.Under 2022 bröts och anrikades 3 miljoner ton i Garpenberg. I gruvan bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. 

Samtidigt minskar mineralreserven i Aitik och Kevitsa och i Bolidenområdet ökar mineralreserven  visserligen, men beskrivs som ”måttlig”.   
Kostnaden för prospektering 2022 var 770 miljoner kronor för Boliden.