Koboltpriset sjunker för åttonde månaden i rad

Foto: Alchemist-hp/Wikimedia Commonns

Koboltpriserna har sjunkit åtta månaderna i rad och enligt prognoser kommer den nedåtgående trenden bestå. Bakgrunden är minskad efterfrågan och Indonesiens ambition att producera mer av den kritiska batterimetallen, vilket skulle göra världen mindre beroende av leveranser från Kongo-Kinshasa, som nu står för 70 procent av koboltutbudet.

Kobolt handlades för 40 dollar per pund i maj förra året. För samma mängd får man i dag betala 18 dollar, enligt nyhetsbyrån RFI.
Förklaringen står att finna i utvecklingen av marknaden för elbilsbatterier. Koboltförbrukningen till elbilar har visserligen ökat det senaste året, men denna ökning kan helt tillskrivas explosionsartade elbilsförsäljningen. Faktum är att andelen kobolt i batterierna minskat till förmån för nickelinnehållet, som ökat. Vissa batterier innehåller ingen kobolt alls. Kinesiska så kallade LFP-batterier, som nu står för 30 procent av marknaden, är baserade på järnfosfat och litium.

Vissa experter menar att koboltmarknaden till och med krymper. Till det kommer att Indonesien planerar att utvinna mer kobolt i sina nickelgruvor, vilket skulle ha en ytterligare dämpande effekt på priset.