Nödropet från Amazonas: Flyg ut oss!

Karta: Javier FV1212/Wikimedia Commons

Efter maktskiftet i Brasilien då Lula da Silva valdes till president har gruvbrytning på ursprungsbefolkningens mark i Amazonas förklarats olaglig. Men det har också medfört att tusentals så kallade garimpeiros, illegala mineralletare, är strandsatta i det skyddade Yanomamireservatet längst bort i Brasiliens nordöstra hörn. Detta sedan Lula utlyst medicinsk nödsituation för Yanomamis ursprungsbefolkning.

Ledaren för rörelsen ”Garimpo e Legal” (”garimpo-utvinning är lagligt”), Jailson Mesquita, vädjar i en video om federalt stöd med att flyga ut gruvarbetare från reservatet. Eller åtminstone föra dem förbi flygförbudszonerna varifrån de själva kan sätta sig i säkerhet med mindre flygplan.

Enligt Reuters kan så många som 20 000 ”garimpeiros” uppehålla sig i reservatet, vilket bara är några tusen färre än ursprungsbefolkningen.

Gruvarbetarna har fått skulden för den humanitära kris som drabbat reservatet, där ursprungsbefolkningen fortfarande lever relativt isolerade från omvärlden. Det innebär att de inte har någon naturlig immunhet mot många vanliga sjukdomar. Dessutom leder den illegala gruvdriften till förorenade vattendrag genom utsläpp av höga halter av kvicksilver i floder och sjöar.  

Det har samtidigt rests krav från regionala politiker att gruvarbetarna i området ska behandlas med mildhet och inte straffas för sin verksamhet, då de bara är där för att tjäna sitt levebröd.