Nordic Iron Ore överväger anslutning till elnätet för att återuppta gruvdrift

Blötberget. Foto: Nordic Iron Ore

Nordic Iron Ore har ingått ett projekteringsavtal med VB Elnät för att utvärdera nödvändiga åtgärder för att möjliggöra anslutning till elnätet av gruvan Blötberget utanför Ludvika.

För att återstarta gruvdriften behöver Nordic Iron Ore tillgång till en anslutningseffekt på maximalt 20 MW. Nordic Iron Ore har tidigare ingått avsiktsförklaring med Hitachi Energy gällande installation och drift av en permanent 50/10 kV mottagningsstation som skall försörja gruvområdet med elkraft.

Under byggtiden av gruvan och mottagningsstationen behövs temporär kraftförsörjning för bygget och förberedande aktiviteter såsom etablering av ramp, belysning, ventilation och dränering av vatten.

Nordic Iron Orer planerar återuppta gruvproduktionen vid Blötberget utanför Ludvika, en verksamhet som avvecklades under 1970-talet. Gruvan planeras som en underjordsgruva.

Enligt bolaget har de alla nödvändiga tillstånd på plats för "det inledande projektet" i Blötberget och kommer att kunna producera järnmalmskoncentrat med mycket hög kvalitet.