ABB och Luleå tekniska universitet tecknar samverkansavtal

Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå tekniska universitet, Ulf Hellström, ABB, och Peter Malm, ABB, skrev under avtalet.  Foto: Luleå tekniska universitet

ABB och Luleå tekniska universitet undertecknade nyligen ett samverkansavtal med syfte att stärka samarbetet mellan parterna. Fokus ligger på forskning, kompetensförsörjning, utveckling av utbildningar och delad kunskap.

Kunskapsöverföring mellan näringsliv och akademi är viktigt för att möta framtidens kompetensutmaningar och stärka industrisatsningarna i norra Sverige, framhåller ABB. ABB planerar bland annat att erbjuda föreläsningar, sommarjobb och exjobb för studenter på Luleå tekniska universitet.

– Den gröna omställningen i norr ställer stora krav på samverkan mellan industrin och akademi inom utbildning och forskning, och här har både Luleå tekniska universitetet och ABB en viktig roll att fylla, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet. 

– Vi ser nu en stor ökning av industrisatsningar med global betydelse i norra Sverige, där Luleå tekniska universitet har en viktig roll. Tillsammans kan vi hitta möjligheter för att samverka kring kompetensförsörjning och forskning som bidrar till ett mer hållbart samhälle med smartare och resurseffektivare lösningar, säger Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige.