BHP stäms i Storbritannien för dammkollaps i Brasilien

Foto: Diego Baravelli/Wikimedia Commons

Gruvjätten BHP, som räknas som världens största gruvbolag, kommer att stämmas i Storbritannien för en dammkatastrof i Brasilien som skördade 19 människors liv och orsakade förorenade vattendrag i två brasilianska delstater för nästan nio år sedan.

Käranden yrkar 12 miljarder dollar i skadestånd.

En domare har nyligen fastställt datum för rättegången till april 2024.

Dammkatastrofen i Brumardinho i Brasilien inträffade i samband med att en damm tillhörande järnmalmsgruvan Corrego do Feijão kollapsade.

"Med tanke på omfattningen och karaktären av rättstvisterna är det inte förvånande att det har förekommit utmaningar, överklaganden och ändringar av anspråken. Men det är nu dags att undvika ytterligare förseningar och göra väsentliga framsteg när det gäller att avgöra tvisten”, skriver domare Finola O'Farrell i en skrivelse rapporterar Bloomberg.

Nuvarande och tidigare chefer för London-listade BHP kommer att förhöras angående vilken roll de haft i katastrofen, enligt Pogust Goodhead, företaget som företräder mer än 400 000 brasilianska sakägare i ärdendet. Det kommer att bli den största grupptalan i engelsk civilrättslig historia, enligt Pogust.

BHP menar att det brasilianska gruvbolaget Vale SA ska dela ansvaret om de förlora den brittiska grupptalan.